Cam toate cluburile iesene invitate de Directia pentru Sport a Judetului Iasi s-au prezentat ieri la intilnirea cu noul director coordonator Ciprian Paraschiv cu speranta ca nu va fi doar o simpla intilnire si ca discutiile purtate isi vor gasi vreun ecou si acolo unde conteaza cu adevarat.
Tinta oamenilor adunati era Fundatia Sportului Iesean, singura capabila sa ofere in continuare veritabile baloane de oxigen sportului de performanta. Iar ieri s-a vorbit doar despre sustinerea inaltei performante, chiar daca mai ales reprezentantii cluburilor de juniori – Viorel Hudac, directorul CSS „Unirea” Iasi, si Ilie Gheorghica, directorul LPS Iasi – au atins si citeva probleme pornind de la selectie si ajungind la incheierea junioratului.
Multi dintre conducatorii prezenti trimisesera in prealabil la DJS lista cu sportivii lor reprezentativi, capabili sa participe la marile competitii internationale, cu bataie spre Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, iar ieri s-a vrut a fi doar prima dintr-o serie de intilniri pe aceasta tema. „Era bine sa fi fost si cineva din partea Fundatiei Sportului Iesean, ca altfel facem terapie de grup…”, a spus Vasile Citea, directorul coordonator de la CSM Iasi, iar Paraschiv a mentionat ca invitase si FSI la discutii. „Eu cred in continuare in parteneriatul cu FSI, institutie ale carei actiuni trebuiesc supervizate de DJS”, a completat Paraschiv, care a precizat ca va contacta Federatiile pentru a afla daca sportivii ieseni nominalizati se afla si in atentia lor.
Practic, se vrea evitarea supralicitarii in cazul multor sportivi, care poate ar merita si ei sustinuti, dar putinii bani existenti la nivelul Iasului este greu de crezut ca s-ar putea imparti eficient la toti cei care chiar ar merita. „Din cei 7.000.000 lei ale Fundatiei nu cred ca daca performerii Iasului vor primi 100.000 lei anual ar fi prea mult”, a adaugat Ciprian Paraschiv. O propunere interesanta i-a apartinut lui Hudac, care a spus ca sprijinul ar trebui acordat pe termen scurt (ciclu olimpic) pentru seniorii care chiar pot ajunge la Jocurile Olimpice si pe termen lung (5-7 ani) pentru formarea juniorilor de certa perspectiva. „Avem un baschetbalist, Dascalescu, care abia a incheiat clasa a VIII-a, dar masoara 2,04 metri inaltime. Stau si ma intreb: pe el il putem trece sau nu printre sportivii ce merita sprijiniti?”, a intrebat Hudac, iar raspunsul a venit prompt, dar de la Citea: „Lasa ca ti-l ia Dinamo fara sa te mai intrebe nimic…”.
Dupa ce a sustinut colegial situatia de la CSS „Unirea”, grupare finantata sub orice limita de decenta, Citea a propus ca fiecare club sa aseze pe hirtie problemele pe care le intimpina, insotite insa si de solutii de rezolvare pentru a capata eficienta. „De ani de zile discutam strategii, dar discutiile ramin aici si nu se petrece nimic concret”, a spus si Ilie Gheorghica, iar Paraschiv a concluzionat ca ar vrea sa gaseasca finantare pentru cit mai multi sportivi ieseni, dar macar zece dintre acestia sa fie stimulati corespunzator si tot ar fi rezonabil.
Da, dar intr-adevar sa merite, pentru ca pe lista sint destule nume care numai printr-o minune ar putea spera ca vor concura sub cerul olimpic. Am mai parcurs astfel de liste, am mai visat o clipa, dar ne-am revenit repejor si le-am incheiat zimbind amar.
Cele doua cluburi importante de seniori, CS Politehnica si CSM, au trecut pe liste sportivi care sint componenti ai loturilor nationale. CS Politehnica mizeaza atit pe performerii de la disciplinele individuale – A.Ionescu, A.Radu (ambele atletism), M.Andrioaie, R.Moise, Simionescu (judo), Sacaleanu, Sauca, Cenadan, Moldoveanu (tir), A.Motoc, S.Padurariu, I.Paulet, A.Morea (sah) – dar si pe rugbistii Lazar, Cernescu, Morosanu, St.Drusca, Ignea, Manolache sau baschetbalistele G.Necula si D.Panait.
CSM Iasi se remarca prin cele patru sectii de frunte – box (Lupu, Marin, Calin, Melnic, Chirica), canotaj (I.Dorneanu, M.Petrila, G.Zlavog, M.Cretu, O.Carja, Tutu), scrima (Dolniceanu, Galatanu, Tanaselea, Costin, D.Sirbu, I.Baban, El.Olaru, Cr.Munteanu, Cr.Dorofte, F.Minzat) si tir cu arcul (Ciornei, Kisalita, Pricop) – insa o va propune si pe Gabriel Ivan (radioamatorism).
Si cluburile de juniori CSS „Unirea” si LPS au nominalizat citiva sportivi, unii dintre ei fiind „revendicati” si de amintitele cluburi de seniori, existind si ieri o ciondaneala intre Hudac si reprezentantul CS Politehnica Iasi, Dan Cornel, pe aceasta tema, cel vizat fiind rugbistul Drenceanu. CSS „Unirea” Iasi s-a oprit asupra lui Simionescu, Ferariu (judo), Drenceanu, Lazar (rugbi), Ciornei, A.Capra, A.Rotaru (tir cu arcul), Dascalescu (baschet), in timp ce LPS Iasi va fi reprezentat de A.Ionescu, A.Gavril, Tomozei, Mucedu (atletism), M.Petrila, I.Dorneanu, G.Zlavog, Tutu, O.Carja, M.Cretu (canotaj), A.Mazareanu, St.Florea si M.Toma (handbal).
Dragos Gaspar
www.evenimentul.ro